Pressfotografiets likriktning

Michael David Murphy skriver i ett intressant inlägg om likriktningen av fotografier som kommer ut ur de amerikanska primärvalskampanjerna. Bland hans förklaringar finns säkerhetsrelaterade restriktioner som låser in fotograferna i snäva fysiska zoner runt politikerna och kameratekniska faktorer.

Även om jag kanske tror att de viktigaste faktorerna till en eventuell likriktning snarare finns i fotografernas huvuden samt i de restriktioner som försvårar tillgång till politikerna än i det faktum att alla använder Canon 1 Ds Mark III med långa objektiv, associerar jag ändå vidare på Murphys inslagna väg. Man skulle kunna tänka sig ett experiment som går ut på att man använder radikalt annorlunda fototeknik. Hur pass annorlunda skulle bilderna bli?

En som gjort något i den vägen är David Burnett, som fotograferar samma typ av händelser som så många andra pressfotografer: krig, presidentvalskampanjer, sport. Det är bara det att han de senaste åren gjort flera av sina bilder på mellan- och storformatskamera: Rolleiflexen är kanske inte så bisarr, men en Speed Graphic i negativformatet 9×12 cm hör definitivt inte hemma i dagens pressfoto.

Bilderna blir ju inte helt fel, med den typen av negativformat får man bland annat ett väldigt snävt skärpedjup om man kör på full öppning, så man kan frilägga personer från bakgrunden. (Ja, jag vet, det går säkert att simulera i Photoshop …). Och så behöver man inte, som Murphy skriver om, lägga två minuter på att ta en massa bilder och 20 minuter på att beama över filerna över den trådlösa kopplingen i presscentret.

Se exempelvis bilderna från valkampanjerna i USA 2004 eller bilderna från New Orleans efter Katrina.

En intervju med Burnett finns här och en artikel om honom finns här. Här finns ett föredrag av Burnett.

Ibland lönar det sig att göra tvärtom vad alla andra gör.

This entry was posted in fotojournalistik and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>